sobota, 23. oktober 2010

O beograjskem dežničkanju in čevapkanju

Nekje dvanajsto orjaško evropsko mesto, ki je začutilo mehkobo mojih podplatov, je Beograd.

Opomba: Pod orjaško evropsko mesto spada tudi Heraklion, ki nikakor ni orjaški, niti glavni, pod mesto, kjer sem lahkotno stopicljala pa navidezno spada tudi London, čeprav letališkega objekta še nikoli nisem zapustila.

Beograd je siv.

Opomba: Še bolj siv je postal tudi zaradi dežnikov, luž in megle.

Beograd je propadajoče mesto.

Opomba: Mogoče ni propadajoče, ampak vsekakor se ne obnavlja. Bombe se v stavbah še vedno vidijo, stavbe brez bomb pa tudi ne kažejo ravno cvetočega videza. Ah, propadajoče bo kar pravi izraz.

Prav tako Hiša cvetja, Kuća cveća, House of Flowers. Ni cvetoča, ker je trg pred njo poln smeti.

Opomba: Vseeno je bilo ta kraj potrebno pregledati, čeprav Josip z nobeno taco ni posegel v moje življenje. Ljudje tam so prijazni, ne reče se "nas dvoje", ampak "nas dva".

Beograd je presenetil s hostlom, s kopalnimi plašči, copati, brisačami in čistočo.

Opomba: Presenetil tudi z nizko ceno bivanja!

Po vračanju v našo bivšo prestolnico nimam posebne želje, deset ur z vlakom tja in deset ur z vlakom nazaj je bilo nenavadno prijetnih, čeprav je bolel hrbet in pekel mehur. Družba še osmih malih žurerjev nikakor ni bila prepirljiva, še toliko bolj ne, ker Beograd ni tako zelo žurersko mesto, kot je šminkersko. Vrste na stranišču so zanimivo daljše pri fantih kot pa pri puncah!

Povzetek: Čudovite izkušnje v ne tako čudovitem mestu.

3 komentarji:

Šuši pravi ...

moraš ga v očeh sfotošopat ;)

Ruth* pravi ...

Beograd ima dušo in strinjam se s Šuši, sfotošopiraj ga! ;) Takoj! Zapovedujem! ;))
Beograd je lep, krasen - in ne mislim na znamenitosti, ampak na samo mesto. Ne na Terazije, ne Kalemegdan, čajnice, kavarne, ljudje, ženske, moški, male trgovinice, (ogaben) eurokrem, ...

Izgubljena. pravi ...

Ja, ja, saj vem - ampak mogoče je tukaj res tisto, kakšni so tvoji kriteriji za oceno mesta. Sama sem navdušena nad vsakim mestom, ki ga obiščem, iščem njegov čar in tako naprej, ampak Beograd ... Navdušena sem čisto v drugi luči kot pa pri kakšnem drugem mestu.

Beograd sem zagledala kot umazanega - pa o njem nimam zdaj negativnega mnenja, vsem bom priporočala, naj gredo tja. Mogoče ga naslednjič vidim drugačnega - Bom imela drugačne leče, skozi katere bom gledala :)