sreda, 31. oktober 2007

trick or treat?

Halloween - praznik, za katerega velja splošno prepričanje, da je ameriška pogruntavščina. No, da vas razsvetlim - ni. ((Že zato ni, ker nikakor nimajo lastne domišljije oz. dja... So itak podmladek Evropejcev. In vseh ostalih)).
Beseda haloween je okrajšava za all hallows' even, torej predvečer vseh svetih, ki pa je - neverjetno! - krščanski praznik. Ker pa so vsi krščanski prazniki, logično, tako ali drugače povezani s "poganskimi zadevami", se tudi ta navezuje na keltsko verovanje - da na ta večer duhovi lahko kontaktirajo z živim svetom, da ima na ta večer magija največjo moč. Pojma nimam ali gre za naključje, da sta se tadva dneva našla na isti dan (:D), tako kot nimam pojma ali je krščanstvo res spet ukradlo elemente poganskih verovanj (đast lajk božično drevesce) - ma neee... to je podpisovanje pakta s hudičem! - in pojma nimam zakaj buče? Mogoče, ker je bil ta dan v keltskih pokrajinah namenjen koncu žetvene sezone... (Se opravičujem, ker sem preveč utrujena za guglanje) No, ampak vem pa, da so Američani tako faking skomercializirali ta praznik, da je samo še vprašanje časa kdaj bomo še mi začeli praznovat Thanksgiving day aliii 4th of July. (sem poguglala in je nekako mi nakazal, da je za buče v končni fazi kriva Amerika, je pa s temi bučami povezana ena irska legenda o Stingy Jacku, ki pa verjetno nikogar ne zanima? Hvala!).

In kaj danes počnem doma, če ga vsi - našemljeni v grozne stvari - veselo popivajo naokoli? S Tino pač veva, da je na trgu čarovnic huda konkurenca in sva raje obtičali za računalniki, da nama ne bi preveč zbilo samozavesti. Sva občutljivi dušici. In vseeno sva bolj za domače stvari - kot je pust naprimer. Pust je zakon. Se bova takrat toliko bolj izkazali;).

(sličico mi je posodila Tina - hitr jo pogledat, ker ji jo bom mogla vrnt!)

Ni komentarjev: