petek, 19. februar 2010

Kulturna ali kultivirana?

Haha - ko učenje poteka v smislu drnjohanja v deki s povštrom pod glavo, situacija niti ne izgleda tako švohotno, shitty ali drekljivo. Ne gre za učenje v alfa stanju, lahko pa si vsaj predstavljam, da sem se tega zavestno lotila.

Teden je minil dokaj uspešno. Bila sem študentka na žuru oddelčnega društva, bila sem zajčji uhelj, bila sem koktejl družabna, bila sem na svojem kulturnem dnevu in bila sem med tistimi, ki so se končno znebili nadležnega seminarja.

Seveda se mi zdi vse, kar je povezano s pojmom kultura, pošteno zajebano.

Sem bila kulturna? Seveda sem bila kulturna, ker sem imela svoj kulturni dan, obiskala sem Picassa v Mestnem muzeju, zraven pa še prostovoljno šla skozi vsako obdobje Ljubljane posebej (kako zanimivejše so dejavnosti v katere nisi prisiljen! - v ponedeljek me čaka še Clavé). Ampak kulturna... Kulturna sem menda vsak dan?

Sem bila tudi kultivirana? Nisem rastlina, ampak ustrezam splošnim načelom in normam. Sem kultivirana, ker je človek kultiviran, kot je rastlina tudi kulturna. 

Bolj se ukvarjam z obema izrazoma, bolj opažam vse zanke, ki se skrivajo za njima. Bolj ugotavljam, kakšen je njun pomen, bolj se oddaljim od tega, da vem, kako stvar stoji. Navsezadnje ima sam izraz kulture ogromno pomenov, ki so mi sicer samoumevno jasni in morda sta kulturnost in kultiviranost čisto enostavna za razlago, ampak meni kmalu ne bo čisto nič več jasno, ker sem si iz medceličnih povezav v možganih ustvarila cel zavozljan (vozljast in vozeljn!) lunapark.

Filozofija iz le ene besede je seveda pomembnejša in pametnejša od študiranja brezvestnih angleških člankov.

2 komentarja:

storyteller pravi ...

Tudi jst sem že obdelala Picassa in Clavéja in zgodovinska obdobja Ljubljane, pa še zelišča sem šla povohat ;)

Izgubljena. pravi ...

Res?? Kje si pa zelišča vohala?? :)