torek, 17. april 2012

Koprivin čarobni napoj

Uspešno sem izpeljala današnjo očiščevalno poslanstvo, ki sem si ga zadala včeraj, ko sem v gmajni odkrila cel breg z izpuhi neonesnaženih - čak, tole je dvojna negacija - snažnih! mladih kopriv. Ker špinača iz koprive, ki jo vsi tako hvalijo in se kregajo glede imena - saj špinača ne more bit koprivača ali blitvača, čeprav je na drugi strani solata lahko tudi motovilec s šampinjoni - za mojo trenutno kuharsko lenobnost ni bila prava izbira (in tudi sabljaški koprivini listi me pri tem niso posebej spodbujali - precej sem se ukvarjala s tem, kako stvar nasesekljat brez mehurjev po dlaneh in brez rokavic), sem se že takoj odločila za koprivin čaj ... Čeprav sem se bala morebitnega (kvazi)bruhajočega efekta.

Ker nič ni bolj ogabnega od gornikovega/ursi čaja (btw vsem sečilosamozdravilkam že zato priporočam terapijo z brusnicami), sem verjela v uspeh. Med desetminutnim namakanjem kopriv v vreli vodi je kuhinja smrdela ogabno. Ogabno! Ni čudno, da edina resna vrtičkarka v družini to uporablja za zalivanje paradajza. Vseeno sem z odcejano tekočino napolnila dve dvadeci šalci in eno štirideci aladinko, ki jo zaradi motne plastike uporabljam izrecno za barvaste zvarke.



Brez problema mi je uspelo spiti teh osemdeci smrdljive tekočine, s presenečenimi brbončicami, da je bil okus zelo znosen, na koncu že celo prijeten.

Sem zdaj zares očiščena vse zimske teže, težkih šunk in debelih plaščev? Ne vem, pri učenju je šlo brez kinkajočih vek, pri pospravljanju je šlo brez namrščenega tarnarja, pri miganju je šlo brez autobremz. Morda je šlo le za nabrisan placebo napitek, en dodaten notranji pogon, da je šlo brez drog ... Gotovo me je pa teže očistil tisti jogurt, ki me je za večerjo s svojim laktoznim jezikom pošteno naslinil - kot se za laktozo pri laktozno netakotolerantnem spodobi.

4 komentarji:

Ivy pravi ...

a ti maš tud zamazano aladinko?
jst sm kupila koprivni čaj v vrečkah, ampak se ga še nism spravla niti probat.. ampak zdej pa mogoče bom ;)

Izgubljena. pravi ...

ja, aladinka se menda zamaže, če jo že s čistilom pucaš ... Zdaj delam eksperiment, če se mi bo ena druga flaška tudi zapacala, če vanjo ne bom točila barvastih pijač - poročam o rezultatu čez par mesecev :))

Kupljen filter kopriva čaj pa sploh ne more bit švoh :)

Škratek pravi ...

Mi koprive pacamo z mulci na ognju. Vonj je res ogaben, ampak okus je pa (sploh v kombinaciji z ogljem :)) kr ok.

A je čemaž še, že dolgo nisem bla v gmajni? :)

Izgubljena. pravi ...

Še je - ampak na predelih, kjer kasneje požene (jaz sem v nedeljo še ta mladega nabrala) :) - tam, kjer je bil ta prvi zunaj, zdaj pomoje že cveti.

Kopriv si pa sploh ne predstavljam na ognju :D - nekaj novega!:)